Hoef je binnenkort geen fooi meer te geven in Amerikaanse bars en restaurants? Steeds meer horeca in grote steden verhoogt het loon van de bediening.

Geen fooi geven in de VS is een doodzonde. Horecapersoneel is voor een groot deel van zijn inkomen afhankelijk van een extraatje. Daarom moet je zelfs als je een biertje haalt bij de bar een dollar op de prijs gooien. Maar deze praktijk zou wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren, signaleert CNN. Steeds meer restaurants stappen over op een geen-fooien-beleid.

Loon moet niet van klant afhangen

De remedie: prijzen aanpassen, zodat het personeel een fatsoenlijk loon krijgt. Neem restaurateur Thad Vogler uit San Francisco. In zijn zaken Bar Agricole en Trou Normand hoeft met ingang van het nieuwe jaar geen douceurtje meer worden achtergelaten.

In plaats daarvan verhoogt Vogler z’n prijzen met 20 procent. “Het is hoog tijd dat de horeca zich aanpast aan andere branches”, zegt Vogler. “We moeten betalen wat op zijn plaats is, en niet van anderen verwachten dat ze onze medewerkers betalen.”

Koude douche

Voor andere bedrijven is het verzegelen van de fooienpot een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. Zoals voor gehaktballenrestaurant Packhouse in Kentucky. “Gasten krijgen zo geen koude douche aan het einde van hun klantbelevenis”, zegt eigenaar Bob Conway.

Toen hij begin dit jaar zijn deuren opende had hij belastingen en bediening al verwerkt in zijn prijzen. Hij betaalt zijn bediening ofwel 10 dollar (8,21 euro) per uur, ofwel 20 procent van de omzet, al naar gelang wat hoger uitvalt. Volgens Conway verdient zijn personeel gemiddeld 16,50 dollar (13,55 euro) per uur.

Minimumloon

Vooral in grote steden wint de nieuwe aanpak terrein. De vraag is echter of de afschaf voor de fooi wel zo goed uitpakt voor het personeel. Volgens federale wetgeving geldt voor medewerkers die extraatjes ontvangen een minimumloon van 2,13 dollar (1,75 euro) per uur, mits hun totale loon inclusief fooien uitkomt op 7,25 dollar (5,96 euro) per uur.

Sommigen in de branche waarschuwen dat personeel dat nu meer dan het minimumloon verdient, minder mee naar huis zou kunnen nemen, als de fooien worden afgeschaft. Ook kunnen Amerikaanse klanten bang worden dat de kwaliteit van de bediening achteruitgaat.

Sociale druk

De meeste klanten geven echter een fooi onafhankelijk van het niveau van de service, zegt Martin O'Neill van de hotelopleiding van de Auburn-universiteit in Alabama. "Het is vooral de sociale druk."

Amerika zal er echt aan moeten wennen. Eigenaar Conway van Packhouse vertelt dat sommige klanten het niet op kunnen brengen het pand kunnen verlaten zonder een paar dollars extra achter te laten.

Lees ook
Fooi geven op vakantie: hoeveel is genoeg?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl